Ένας σημαντικός θεσμός για την προβολή του οινικού πλούτου και του πολιτισμού της περιοχής.



Στις 6, 7 και 8 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται για μια ακόμα χρονιά η εκδήλωση ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΝΕΜΕΑΣ 2013 , ένας σημαντικός θεσμός που είναι αφιερωμένος στην προβολή του οινικού πλούτου της περιοχής και στη φημισμένη ποικιλία Αγιωργίτικο, μία από τις καλύτερες και πιο δυναμικές ερυθρές ποικιλίες κρασιού στον κόσμο. Στόχος των εκδηλώσεων είναι η προβολή των κρασιών που παράγονται στη... Νεμέα, η ανάδειξη της αξίας και της φήμης που τα συνοδεύει και η ενίσχυση του οινοτουρισμού στην περιοχή. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τους αμπελώνες, και τα οινοποιεία που θα παραμείνουν ανοιχτά όλο το τριήμερο, να δοκιμάσουν τα φημισμένα κρασιά των οινοπαραγωγών της περιοχής και να γνωρίσουν τον τρόπο οινοποίησής τους. Ακόμα θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και την ίδια την πόλη μέσα από πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα έχουν άξονα τον πολιτισμό του κρασιού αλλά και τη σπουδαία αρχαιολογική παράδοση της περιοχής. Οι γιορτές διοργανώνονται από τον Δήμο Νεμέας, τον Σύνδεσμο Οινοποιών Νεμέας και τον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Νεμέας.

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Μονοήμερη στη Νεμέα. Αρχαιολογική - οινική εκδρομή με φόντο τους αμπελώνες


Αν και σε απόσταση 1,5 περίπου ώρας από την Αθήνα, με πανέμορφους αρχαιολογικούς χώρους και αμπελώνες, σε ένα τοπίο ήρεμης μεσογειακής γοητείας, η Νεμέα παραμένει μια ακόμη terra incognita για τους περισσότερους ταξιδιώτες της Πελοποννήσου. Ώρα να την ανακαλύψουμε, ειδικά αυτό το Σαββατοκύριακο που το κρασί γιορτάζει.
Ο δωρικός ναός του Διός

Έχοντας ευχαριστηθεί μικροί και μεγάλοι την ημερήσια στην Ακροκόρινθο, είπαμε να κλείσουμε τους λογαριασμούς μας με ένα ακόμη από τα αρχαιολογικά απωθημένα της κοντινής Πελοποννήσου. Σειρά είχε λοιπόν η Αρχαία Νεμέα, η οποία για τους μεγαλύτερους της παρέας αντιστοιχούσε σε μια ακόμη ταμπέλα που προσπερνούσαμε βιαστικά κάθε φορά που ξεκινούσαμε ένα ταξίδι στην Πελοπόννησο και για τους μικρότερους σε μια σειρά κίονες στο φόντο ενός από τους εικονογραφημένους μύθους του Ηρακλή.

Βλέποντας τον εξάχρονο Ισίδωρο να βγάζει το μπουγελωμένο t-shirt του τρέχοντας παρέα με τους φίλους του στο αρχαίο στάδιο της Νεμέας μια καλοκαιρινή Κυριακή ξαναθυμήθηκα πόσο τυχεροί είμαστε που σε απόσταση 1,5 περίπου ώρας από την Αθήνα μπορούμε να απολαμβάνουμε τέτοια ειδυλλιακά τοπία, όπου ελάχιστα έχουν αλλάξει από την εποχή που έτρεχαν εδώ οι αρχαίοι αθλητές. Το στάδιο χωρούσε κάποτε 40.000 θεατές, εμείς όμως δεν είχαμε παρά να μοιραστούμε τα παγκάκια μες στα δέντρα που περιβάλλουν τον αρχαιολογικό χώρο με δυο ζευγάρια ξένων που έπλεναν φρούτα για ένα πρόχειρο πικνίκ. Έχοντας περάσει πρώτα από το Μουσείο ήρθαμε διαβασμένοι και κάναμε μεγαλοπρεπή είσοδο στο χώρο του σταδίου μέσα από την εντυπωσιακή θολωτή στοά αναζητώντας μαζί με τα παιδιά πάνω στις πέτρες τα σκαλισμένα ονόματα που είχαμε δει προηγουμένως σε φωτοτυπίες.
Το μουσείο, όπως και ο δωρικός ναός του Διός, βρίσκονται σε απόσταση μισού χιλιομέτρου περίπου από το στάδιο και συνθέτουν ένα όμορφο αρχαιολογικό πάρκο με πολλές γωνιές για χαλάρωση μες στην απόλυτη ησυχία με φόντο τους αμπελώνες και τους πράσινους λόφους. Από το ναό διασώζεται ένα σημαντικό κομμάτι, ενώ τα θεμέλια της παλαίστρας και του γυμναστηρίου δίνουν λαβές στη φαντασία να δουλέψει. Τα παιδιά πάλι δεν άργησαν να βρουν τα δικά τους best of, τα οποία δεν περιλαμβάνονται σε κανέναν κατάλογο αρχαιοτήτων, και συγκεκριμένα το σκελετό μιας γυναίκας που εκτίθεται σε υπαίθρια προθήκη μαζί με επεξηγηματικές πληροφορίες για την υγεία και την ηλικία της αλλά και… το κόκκαλο μιας κατσίκας (; ) που αποκάλυψε η δική τους ανασκαφή κάτω από τις ελιές!

Το αρχαίο στάδιο της Νεμέας

Το μουσείο, αν και αναδίδει μια αίσθηση προχειρότητας, δεν παύει να είναι πλούσιο σε εκθέματα, με τη συλλογή αγγείων και κοσμημάτων από το μυκηναϊκό νεκροταφείο στα Αηδόνια να κλέβει την παράσταση, αλλά και αντικείμενα σχετικά με τους αγώνες και προϊστορικά εργαλεία και όπλα. Αφήνοντας πίσω μας τον αρχαιολογικό χώρο (κλείνει στις 3, οπότε προνοήστε ) δεν παραλείψαμε να κάνουμε μια μικρή αυτοκινητάδα ανάμεσα στους αμπελώνες ακολουθώντας τις ταμπέλες των δρόμων του κρασιού, καθώς τα παιδιά παρέμειναν απασχολημένα κατασκευάζοντας τους δικούς τους χιουμοριστικούς χάρτινους αρχαίους θεούς και ήρωες της σειράς Meet the Greeks που πήραμε από το πωλητήριο του μουσείου.
Βρισκόμαστε άλλωστε σε μια από τις πιο γνωστές αμπελουργικές ζώνες της Ελλάδας, με αρκετά επισκέψιμα οινοποιεία που μπορούν να συμπληρώσουν τη βόλτα σας ή να αποτελέσουν την αφορμή για μια ξεχωριστή εκδρομή. Στα must το Κτήμα Παπαϊωάννου (27460 23138- επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης ), του γκουρού της Νεμέας, και το εντυπωσιακό οινοποιείο Semeli που διαθέτει και σουίτες για τους οινόφιλους που θέλουν να διανυκτερεύσουν στην περιοχή (2106216811 ). Οι οινοποιοί της Νεμέας μαζί με άλλους φορείς διοργανώνουν συχνά πυκνά διαδρομές, ποδηλατοδρομίες και άλλες εκδηλώσεις δίνοντας αφορμές σε ένα νέο κοινό να γνωρίσει την περιοχή.
Φυσικά για να αναδειχθεί η Νεμέα σε αυτόνομο ταξιδιωτικό προορισμό χρειάζεται μια ακόμη πιο ελκυστική και σύγχρονη οργάνωση και προβολή των δρόμων του κρασιού σε συνδυασμό και με τις αρχαιότητες, μικρούς αγροτουριστικούς ξενώνες και αξιόλογες ταβέρνες και ένα «σουλούπωμα» της σύγχρονης πόλης της Νεμέας, η οποία δυστυχώς δεν διεκδικεί δάφνες αισθητικής. Ευχάριστη έκπληξη η «Κυρ – Αθηνά» (27460 23070, 6977356234 ), η παλιά γνωστή ταβέρνα του Σοφού που έχει περάσει στα χέρια της νέας γενιάς, κι έχει εκσυγχρονιστεί από άποψη ντεκόρ αλλά και γεύσεων. Τα παραδοσιακά εποχικά μαγειρευτά, όπως το αρνάκι – λουκούμι με μελιτζάνες, και τα κρέατα της σχάρας συνυπάρχουν στο μενού με δημοφιλή πιάτα μοντέρνας ταβέρνας, όπως η καλοφτιαγμένη τηγανητή φέτα με μέλι, και βέβαια κρασιά από τον τοπικό αμπελώνα.

Το ενιαίο εισιτήριο για τους αρχαιολογικούς χώρους και το μουσείο κοστίζει €4 (μειωμένο €2 ), περισσότερες πληροφορίες 27460 22739.
Περισσότερες πληροφορίες για τα κρασιά και τα οινοποιεία της Νεμέας από τους συντάκτες του αθηνόραμα umami μπορείτε να δείτε εδώ, ενώ για πρακτικές πληροφορίες σχετικά με τους δρόμους του κρασιού και τα επισκέψιμα οινοποιεία εδώ.
Μεγάλες Μέρες της Νεμέας

Το οινοποιείο Semeli



Το παρασκευο-σαββατοκύριακο 6-8/9 η Νεμέα γιορτάζει τον τρύγο κι έχετε ακόμη περισσότερους λόγους για να βάλετε την περιοχή στο πρόγραμμά σας, διαφορετικά αν θέλετε μια πιο ήσυχη απόδραση-αστραπή δοκιμάστε κι εσείς μια οποιαδήποτε Κυριακή. Οι «Μεγάλες Μέρες της Νεμέας» που διοργανώνουν ο Δήμος Νεμέας και η Ένωση Οινοπαραγωγών και Αμπελουργών, με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Κορινθίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, είναι αφιερωμένες στον οινικό τουρισμό και κατά τη διάρκεια των τριών αυτών ημερών μπορεί κανείς να επισκεφθεί πολλά από τα οινοποιεία της Νεμέας, να ξεναγηθεί στους αμπελώνες, να δοκιμάσει κρασιά, ενώ δεν λείπουν οι παράλληλες εκδηλώσεις: από τρύγος για παιδιά και παραστάσεις καραγκιόζη μέχρι σεμινάρια μαγειρικής και τζαζ βραδιές.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου




(Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων - Δημαρχείο Νεμέας )
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΙΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΝΕΜΕΑ (Εναρκτήρια εκδήλωση )
Ομιλητές: κ. Θεόδωρος Λέλεκας, δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Λαζαράκης, master of wine




21:30 (Προαύλιο Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νεμέας )
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΗ ΤΣΕΡΤΟ

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου

10:30 - 22:00 ΑΝΟΙΧΤΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ
Επισκεφτείτε και γνωρίστε τους Οινοποιούς και τις δημιουργίες τους στα Οινοποιεία της περιοχής




10:30 - 14:00 (Γραφείο Συλλόγου για την Αναβίωση των Νεμείων Αγώνων, Αρχαία Νεμέα )
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ για τις δραστηριότητες του Συλλόγου και τη διοργάνωση των αγώνων

11:00 - 14:30 και 17:00- 20:00 (Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων - Δημαρχείο Νεμέας )
Ο ΟΙΝΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΗΣ ΝΕΜΕΑΣ
Παρουσίαση των κρασιών των οινοποιείων της Νεμέας και γευσιγνωσία με τους Wine Commanders Γρηγόρη Μιχαήλο και Γιάννη Καρακάση

12:00 - 14:00 (Οινοποιείο Παλυβού, Τ. 27460 24190 )
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΜΠΕΛΙ με το chef Αλέξανδρο Παπανδρέου




18:30 (Περίβολος Αγίου Γεωργίου )
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ με τη Βέφα Αλεξιάδου

19:30-20:30 (Οινοποιείο Παλυβού Τ. 27460 24190 )
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: Σαν κρασί, της Μαρίας Τζίτζη




20:30 (Οινοποιείο Μπαϊρακτάρη Τ.27460 20455 )
ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΑΝΝΑ ΖΕΓΚΙΝΟΓΛΟΥ




21:00 (Οινοποιείο Παλυβού Τ. 27460 24190 )
ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ
Πάρτι με τους Vanilla Swing σε ρυθμούς rock n'roll και swing, συνέχεια σε ποπ διάθεση με το Μιχάλη Ζέη και τους συνεργάτες του




21:00 (Οινοποιείο, Κτήμα Αναγέννηση Τ.27460 20595 )
ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ JΑZZ




21:00(Οινοποιείο Λαυκιώτη Τ. 27460 31000 )
ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ JAZZ DUET, με το Δημήτρη Καραγιάννη στο σαξόφωνο και Παντελή Μπενετάτο στο πιάνο




21:00 (Οινοποιείο Σκούρα Τ. 27510 23688 )
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ «ΜΑΛΛΙΑ ΚΟΥΒΑΡΙΑ»

21:00 (Οινοποιείο Λαφαζάνη Τ. 27460 31450 )
ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ «ΟΝΕΙΡΟΒΑΤΕΣ» και πάρτι με τους Απόφοιτους '82 του Χημικού Αθηνών




22:00 (Στους κεντρικούς δρόμους της πόλης )
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΦΡΑΤΖΕΣΚΑ ΜΙΧΑΗΛ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ETHNIC ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΧΟΡΟΣ ΜΕ ΚΟΥΒΑΝΕΖΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου




10:00- 17:00 ΑΝΟΙΧΤΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ
Επισκεφτείτε και γνωρίστε τους Οινοποιούς και τις δημιουργίες τους στα Οινοποιεία της περιοχής




11:00 (Υπαίθριος χώρος Δημαρχείου Νεμέας )
ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ 85Khm " ΑΗΔΟΝΙΑ 2013"
Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Αηδονίων του Δήμου Νεμέας




11:00 (Οινοποιείο Παλυβού Τ. 27460 24190 )
ΤΡΥΓΟΣ ΚΑΙ ΠΑΤΗΜΑ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΑΣ ΦΙΛΟΥΣ

11:00 - 20:00 (Οινοποιείο ΜπαϊρακτάρηΤ.27460 20455 )
ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΙΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΟΔΟΥΣ ΤΗΣ BLUES




18:00 (Οινοποιείο Παλυβού Τ. 27460 24190 )
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ «Το λιοντάρι της Νεμέας» με τον καραγκιοζοπαίχτη Κώστα Μακρή




20:00 (Νέα πλατεία Νεμέας )
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΨΙΦΩΝΟ ΜΑΡΙΑ ΖΑΒΙΤΣΑ, τραγούδια σύγχρονων Ελλήνων συνθετών, Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζηδάκι κ.ά.




21:30 (Νέα πλατεία Νεμέας )
ΛΗΞΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Με τοπικά εδέσματα, παρασκευασμένα από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Νεμέας, Αρχαίας Νεμέας, Αρχαίων Κλεωνών, Λεοντίου, Γαλατά και το Σύλλογο Γυναικών Καστρακίου




EΠΙΣΗΣ:




6, 7& 8 Σεπτεμβρίου (Οινοποιείο Παλυβού Τ. 27460 24190 )
ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ: ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ ΕΥΦΡΑΙΝΕΙ ΚΑΡΔΙΑΝ σε συνεργασία με την gallery ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ
ΕΚΘΕΣΗ ΒΑΖΑΑΡ ΒΙΒΛΙΟΥ σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ




6, 7& 8 Σεπτεμβρίου (Οινοποιείο Κτήμα Αναγέννηση Τ. 27460 20595 )
ΕΚΘΕΣΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΤΑΣΟΥ ΞΥΔΗ, ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΧΕΛΜΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου